Tawøl JuleWhisky 2004

En delegation fra Tawøl (en whisky og øl klub med ca. 250 medlemmer) drog til Mac Y, hvor Søren Nørgaard med stor ekspertise og sikker hånd ledte slagets gang i udvælgelsen af årets julewhisky. På forhånd havde vi det krav til den gyldne drik, at vi skulle prøve at ramme så stort et publikum som muligt, - finde en whisky der både var blød og rund, men tilmed havde masser af aroma og en spændende finish.

Tilsmagningen af udvalgte whisky foregik ved blindsmagning, således vi ikke blev forudindtaget af evt. farve eller flaskens etiket og udformning.

Søren Nørgaard havde derfor linet op med mørke glas og tildækkede flasker, og vi måtte uden for døren ved enhver opskænkning.

Vi smagte på hele 7 kandidater til årets julewhisky, og hver whisky blev markeret med et bogstav og tilhørende smagsnoter m.v., og de var som følger:

A.
En whisky der fra starten virkede lidt for skarp, med til gengæld havde en dejlig lang eftersmag med noter af malt, citrus og måske lidt peber. En whisky der bar præg af en finish på et andet fad. Vores vurdering var en frisk whisky, men lidt for frisk som julewhisky.

B.
En overraskende kraftig og tyk whisky, der henledte tankerne på Fishermanns, eukalyptus, lakrids og salt. Igen gik tankerne klart igennem, at den havde en sødme fra finish på! -€œ ja et eller andet sødt, om alt havde den i hvert fald en meget lang eftersmag. Vores vurdering var, at vi her havde fundet den første kandidat.

C.
Her havde vi igen en whisky som virkede lidt for skarp, men til gengæld havde en utrolig behagelig sødme, som henledte tanker til sukker & rom. Tillige havde denne whisky en pæn lang eftersmag, og bedst som man troede den var slut, dukkede der igen lidt sødme op i munden. Vores vurdering var en kanon god whisky, men alligevel en anelse for skarp til vores formål.

D.
Kort og godt havde vi her en whisky der struttede af krydderier, lakrids og blød maltsødme, en duft af natur og igen en finish som nemt kunne stamme fra en meget sød sherry el. rom. En rigtig dejlig whisky. Vores vurdering var klar, vi havde kandidat nr. 2

E.
Surprise! Her havde vi absolut en whisky, som ikke var nær så skarp som de øvrige.En blød whisky med en udefinerbar blanding af dejlige krydderier. En dejlig lang eftersmag der efterlader ?-tegn og sødme i tankerne. Bagefter sidder men med noter fra mokka, karamel, lakrids, og til sidst en fornemmelse af tyrkisk peber, vel og mærke det søde. Vores vurdering var et stort ? -€œ var det den vi var kommet efter ?

F.
Denne whisky måtte meget gerne stå hjemme i skabet! Og vi var tydeligt kommet ud af speyside og til det vestlige Skotland. Den havde det hele, et godt bid, med tørv, røg, maltet sødme, blød og rund. Vores vurdering: En fantastisk whisky, blot var den en anelse for skarp og røg havde vi aftalt at se bort fra til en Julewhisky. Men vi kiggede langt efter flasken.

G.
Hov! Har var vi absolut kommet helt i den anden grøft, og var landet på Islay. Igen en kanon whisky der mindede om en blanding mellem Lagavulin, Laphroiag og Ardbeg.
Fantastisk, vi kunne ikke bruge den -€œ med glemmer den aldrig. Behøver vi at sige mere ?

Og så til valget!
Vi blev hurtigt enige om 3 kandidater ved B, D og E, og vi måtte i gang med omsmagningen. Så endte vi på valget mellem D og E, og smagte igen om og om igen.

Vi havde jo vores kriterier: Dække så bredt som muligt, blød og rund, masser af smag uden at være for skarp, gerne lidt sød og selvfølgelig med dejlig lang eftersmag.

Valget var tydeligvis meget svært, og Søren Nørgaard måtte stå for skud med mange spørgsmål, som han selvfølgelig klarede til UG+.

Langt om længe valgte vi whisky nr. .
Det, at den måske manglede en anelse i sødme, blev opvejet af alle de andre smagsstoffer.
"Vi havde fundet Tawøl´s Julewhisky"

Hermed en stor tak til Søren Nørgaard for en uforglemmelig oplevelse denne aften.

Men hov !
Vi glemmer jo at afsløre navnene bag bogstaverne på de whisky vi smagte, så her er de:

A = Glentauchers 1990 single malt med rom finish 46 %
B = Glendronach 1990 single malt med portvins finish 46 %
C = Macallan 1990 single malt med rom finish 46 %
D = Linkwood 1989 single malt (sherry) 46%
E = Cæº Dhub Black single malt 40 %
F = Bruichladdich 1991 single malt 46 %
G = House malt 1995 single Islay malt 43 %

Med hævet glas
Anders Westh
Tawøl/APmalt

Kilde: www.macy.dk
Log-på for at kommentere