Jim McEwan om optimal whiskynydelse

More
20 years 6 months ago #597 by jones
Akademi-rejse: tur-note 8

Jim McEwan om optimal whiskynydelse

Mens vi stod sammen med Jim McEwan på Bruichladdichs lager gik han spontant i gang med det store show. Det er ikke så lidt af en oplevelse og en ære at få lov til at være til stede når et rødglødende engageret individ som Jim McEwan med mere end 40 års brancheerfaring deler rundhåndet ud af sin viden.

Jim demonstrerer en enkel teknik til vurdering af alkoholstyrken. Hold godt fast i glasset og brug den anden hånd som låg. Ryst glasset hurtigt op og ned tre gange uden at whiskyen rører ”låget”. Hvis der dannes en ring af bobler hele vejen rundt i kanten af whiskyens overflade, så er alkoholstyrken mindst 50%. For hver 2% over de 50, dannes en ekstra ring.

Jim anbefaler at man udviser en vis ærbødighed overfor en whisky og giver sig meget god tid. Hans udgangspunkt er at man skal bruge lige så mange minutter på en whisky som den er år gammel, inden man begynder at drikke den. En whisky skal have tid til at ånde før den åbner sig, jo ældre whisky, jo længere tid.

Han gennemgår sine 6 trin til optimal nydelse af et glas whisky.

1. Farven – Se på den, helst på klar, rolig, lys baggrund. Har den rav-farve efter bourbonfad eller rubinfarve efter sherryfad eller en mellemting eller noget helt tredie? Virker væsken letflydende som vand eller tykflydende som olie?
2. Gardiner – Læg mærke til hvordan oliestofferne bliver hængende oppe på siden af glasset. Løber de hurtigt ned? Hænger de tæt sammen hele vejen rundt eller i adskilte striber? Tykke, tætte, langsomme gardiner er tegn på høj alder. For det bedste synsindtryk af gardinerne (som briterne kalder ”legs”), bør glasset vippes så langt ned mod vandret som man tør. Lad kanten hvile på en finger som lige akkurat stikker indenfor i glasset. Med den anden hånd drejes glasset rundt (Det er nemmest med stilke.) flere gange indtil whiskyen har været i jævn berøring med hele indersiden af glasset. Glasset rejses op og gardinerne kan studeres. (Whiskyglas bør aldrig vaskes med andet end varmt vand, da opvaskemiddel opløser fedtstoffer.)
3. Tungebrænding – Jim mener at man kan vurdere en whiskys alder alt efter hvor på tungen den brænder. Man tager en lille smule whisky i munden og danner en dyb skål med tungen. En ti-års vil brænde forrest på tungen, en 15-års midt på, en 20-års bagerst. Whisky ældre end 25 år brænder kun i brystkassen på vej ned.
4. Duften – Glasset føres fra side til side langsomt forbi næsen i en afstand af ca. 2,5 cm. Gør ophold under næsen, men kun så længe som det føles behageligt.
5. Vand – Hvis du bruger vand i din whisky (Jim har tilsyneladende ikke nogen offiel mening om dette emne.), start med lidt ad gangen. Vand må aldrig hældes direkte i whiskyen. Lad det løbe langsomt ned langs siden af glasset. Glasset vippes/drejes stille indtil vand og whisky er blandet sammen. Gentag punkt 4 hver gang du kommer mere vand i.
6. Smagen – Lad whiskyen rulle over tungen og fylde munden. Tag ikke for meget ad gangen.

Denne opskrift på whiskynydelse står for Jim McEwans regning. Som formidler af budskabet påtager jeg mig intet ansvar.

Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.205 seconds