Smag efter åbning
Jeg er ret ny indenfor whisky-regi. Tilgiv mig for dumme spørgsmål
Mit spørgsmål er ret enkelt:
Ændrer whisky smag efter flasken er blevet åbnet? Og tager den 'skade'?
/Kasper
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- dongregers
- Offline
- Premium Member
Kort svar: Ja, over en længere periode. Især hvis der er meget luft i flasken. (næsten tom)
Please Log på or Create an account to join the conversation.
En længere periode virker dog en smule abstrakt, når man er 'helt ny'.
Taler vi måneder eller år? Jeg har et par flasker liggende, der er 2-3 år gamle - det er derfor, jeg spørger
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Meget generelt kan karakteren af whisky ændre sig efter åbning, men der er ingen facitliste.
Normalt antager man at en flaske skal drikkes indenfor et års tid, men igen - nogle flasker kan med den korrekte opbevaring, holde sig i årevis.
Specielt sherrylagret whisky kan blive bjesk og grim efter at have været åbnet et års tid - hvilke aftapninger taler vi om?
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
"As regards whisky shelf-life, firstly I usually have about 12 bottles open at one time and secondly, the length of time they will keep intact is all down to cool storage out of direct sunlight and recognising that young, high-alcohol (46 -60% volume) stronger flavoured spirits will keep longer (12 - 16 months) compared to older lower-strength (40 - 43%volume) delicate spirits which my [tror han mener might! ] start to fade after only 4 months.
It helps with valuable whiskies to decant into smaller bottles as the level starts to go down"
Jeg har selv haft en række flasker åbne over et års tid, og jeg synes de begynder at antage en mere sprittet smag med tiden der så småt overdøver deres oprindelige karakteristika, så jeg er begyndt at prøve at tømme dem gradvist og have færre åbne af gangen.
Men det er en interessant diskussion, og det kunne være interessant at høre jer andres erfaringer med at opbevare åbne flasker.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
www.whiskynyt.dk/index.php?name= ... opic&t=394
www.whiskynyt.dk/index.php?name= ... topic&t=75
www.whiskynyt.dk/index.php?name= ... wtopic&t=9
www.whiskynyt.dk/index.php?name= ... opic&t=141
Udenlandske:
www.whisky.com/forum/showthread.php?t=218
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Hvad siger I andre mht alderen?
MVH
Kenneth
Please Log på or Create an account to join the conversation.
På de store messer som f.eks Whiskyfair, kan man smage gamle aftapninger - flasker som har været åbne i årevis - nogle i rigtig mange år.
Der kan være nogle flade og døde imellem, men det hører til sjældenhederne
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Dette er et tema, der, som beskrevet, jævnligt dukker op her på sitet. Og med rette, da 10-20 åbne flasker kan repræsentere en pæn investering. Især med de ældre aftapninger, hvorfor jeg gerne vil forfølge folks oplevelser med dem...
De flasker, du taler om, Duffer, er det alle gamle aftapninger? Og kan du bekræfte mistanken mod de lave procenter? (som får sin del kritik i forvejen)
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Likeavulin
- Offline
- Premium Member
- Posts: 113
- Thank you received: 1
Jeg har en del whisky stående der har været åbne i mere end 2 år, og jeg synes ikke de er blevet mærkbart forringet. Jeg vil dog medgive at jeg har haft en enkelt eller 2 med lav alc. der blev lidt kedelige da der var under 1/4 tilbage og hvade stået mere end 2 år. Det betyder selvfølgelig også noget hvor ofte man har flaskerne åbne så der kommer nyt luft ned i flakerne.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
De kan være aftappet for 10-20 år siden eller mere, men hvor længe de har været åbnet ved jeg ikke. Jeg har selv haft en enkelt (fremragende) Macallan Sherry Oak 1980, aftappet 1998 og ved 43% som blev bjesk efter at have været åbnet i 9 måneder. Derfor har jeg max. 5-6 flasker åbent ad gangen.De flasker, du taler om, Duffer, er det alle gamle aftapninger? Og kan du bekræfte mistanken mod de lave procenter? (som får sin del kritik i forvejen)
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Whiskynyderen
- Offline
- Elite Member
Det skal dog siges, at jeg næsten kun åbner whiskies ved fadstyrke. Jeg har haft nogle flasker åbne i flere år, uden at det har forringet kvaliteten - Nogle er endda forbedret med tiden (faldet til ro). Dermed ikke sagt, at de ikke smager anderledes, end da de var jomfruelige.
Det lever jeg med, da jeg typisk har 20 eller flere flasker åbne. Små antal åbne er alt for kedeligt - Jeg kan godt lide at have noget at vælge i mellem.
Men som nævnt tidligere i indslagene her, så er der ingen facitliste. Det er op til den enkelte, at finde sin vej.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Det er her sampleflasker kommer til sin ret.Det lever jeg med, da jeg typisk har 20 eller flere flasker åbne. Små antal åbne er alt for kedeligt - Jeg kan godt lide at have noget at vælge i mellem.
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Whiskynyderen
- Offline
- Elite Member
Det er her sampleflasker kommer til sin ret.
Det er ganske vist, men så risikerer jeg jo bare at ende lige som Karl Ejnar - Tænk altid at være bagud
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Spøg til side, så ligger jeg her og kommer endnu mere bagud, efter at jeg gled i indkørslen og forstuvede foden. Men det er jo egentlig noget pjat, jeg burde jo have masser af tid til at indhente det forsømte, hvis jeg blot humper hen til skabet.
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.