- Posts: 206
- Thank you received: 2
Våd prop - hjælp!
Jeg har til min gru erfaret, at en af mine dyrbare flasker har en våd prop - dvs. proppen er våd indvendigt i flasken, men den virker ikke til at være våd hele vejen igennem.
Whiskyen er på over 60% og godt 30 år gammel, hvis det skulle gøre en forskel. Den blev dog aftappet for et år eller to siden.
Hvad skal jeg gøre? Drikke skidtet med det samme for at undgå yderligere skader? (Den hælder jeg nok lidt til )
Eller afblæse panikken?
MVH
Kenneth
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Hvis flasken alligevel skal åbens kan du jo enten skifte proppen ud eller hælde whiskien over i en/flere sampleflasker.
//EV
//Esben
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Filtrer evt. whiskyen igennem et tilstrækkeligt grovfilter for at få alle proprester ud
Steffen
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Det drejer sig om en Karuizawa Noh fra 1976, så jeg kan jo ikke lige købe en ny i stedet...
Det ender nok med jeg åbner den - så må jeg se, om den har taget skade.
Hvis ikke, må jeg skifte prop eller flaske som nævnt.
Tak for svarene
Kenneth
Please Log på or Create an account to join the conversation.
@Kenneth, jeg kan godt se grund til bekymring når nu den har stået op længe - alternativt kan du jo forsøge at sælge den hvis du ikke ønsker/tør drikke den
//EV
//Esben
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Men tak for undskyldningen for at festliggøre mandagen lidt.
Kenneth
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- KasperValentin
- Offline
- New Member
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Du kan ikke sammenligne vin med whisky - det gavner vin at lægge ned mens whisky med korkprop SKAL stå op, så væsken IKKE har kontakt er korkproppen.For bare at sammenligne med vin
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg har også hørt at de skulle være smart at vende sine flasker på hovedet en gang om året, bare et par sekunder
Problemet med flasker er tit at man ikke ved hvordan de har været opbevaret før man selv kommer i besiddelse af dem. Jeg oplever jævnligt propper der knækker
Er selv tilhænger af screwcaps, jeg kan især godt lide dem mange japanere har
Steffen
Ellers har dette vist været diskuteret for nylig her på siden
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
www.whiskynyt.dk/index.php?name= ... opic&p=587
whiskynyt.dk/index.php?name=PNph ... 21&start=0
www.whiskynyt.dk/index.php?name= ... pic&p=7689
www.whiskynyt.dk/index.php?name= ... 81&start=0
www.whiskymag.com/forum/viewtopi ... =12&t=7463
www.whiskymag.com/forum/viewtopi ... =5&t=11510
www.whiskymag.com/forum/viewtopic.php?t=12506
The Whisky Store's anbefaling:
"Whisky is stored upright (standing). Whisky in unopened bottles however does not, in contrast to wine, become better with storing (or worse). The bottles must be stored upright, since the cork does not close as closely as with wine. The cork on a whisky bottle is a usage cork in contrast to the a on-time-cork of a wine bottle. Therefore it does not stick as tightly."
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Whiskynyderen
- Offline
- Elite Member
..... The cork on a whisky bottle is a usage cork in contrast to the a on-time-cork of a wine bottle. Therefore it does not stick as tightly."
Sagen er vel også, at propen udvider sig, når den opsuger vinen, og derfor holder tæt. Det samme gælder vel også whisky, men med den kedelige følge er, at propen taget skade af alkoholen?
Jeg har oplevet både våde proper, og proper, der er så tørre, at de brækker over. Jeg er derfor helt enig i, at skruelåg er at foretrække - Og at der er gode eksempler at tage af i Japan.
P.S. Jeg vender selv flasken ca. en gang om året så den lige suger lidt væske, i den tro, at den derved slutter bedre.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Sagen er vel også, at propen udvider sig, når den opsuger vinen, og derfor holder tæt. Det samme gælder vel også whisky, men med den kedelige følge er, at propen taget skade af alkoholen?
Jeg tror du har ret
Jeg har lavet en facebook gruppe for at kæmpe for skruelåg imod korkpropper
"I wish screwcaps were more posh than corks"
www.facebook.com/group.php?gid=101684892845
Efter 1 ½ års eksistens er vi nu 15 medlemmer, så det er nok lidt op ad bakke
Ved tidligere diskussioner er der jo ret mange der tilkendegiver at de anser kork for at det mest rigtige og især lyden når man åbner og lukker flasken er en dejlig ting. Jeg kender ingen producenter der har stået frem og været fortaler for skruelåg
Der er også stor forskel på kvaliteten af skrulåg
Steffen
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Men det er da givet, at der en gang i mellem opleves knækkede propper. Om det er mere udtalt ved lavere abv, ved jeg ikke, eller om det simpelthen er et kvalitetsproblem. Men selvfølgelig meget irriterende, når det sker.
Men ligefrem at vende flaskerne på hovedet en gang i mellem, tror jeg er at gå for vidt. Og det kan måske i tilfælde af dårlig kvalitet i korken, ligefrem være medvirkende til hurtigere "nedbrydning"
Hvordan flaskerne opbevares hos forhandlere og grossister er en helt anden sag, og svært at vide, når du køber en flaske. Fx har jeg set flasker ligge i vinduet hos Chas E i Århus - oven i købet i udstillingsvindue i solskin. Og her den anden dag så jeg Glenfiddich 12 ligge ned bag disken i Fakta.
Ellers er jeg da langt hen ad vejen enig i, at skruelåg er en bedre løsning. Vel og mærke gode skruelåg som dem der bruges på sampleflasker. De almindelige er som Deffe er inde på svingende i kvalitet. Jeg oplever det især med minier, at hvis man kommer til at skrue for hårdt, så skruer man "gevindene" over, og så er det slut med at holde tæt. Synes også jeg har læst om forøget fordampning fra flasker med skruelåg, der har været gemt i mange år. Om det så er posh eller ej ved jeg ikke. Har da set skruelåg på et par af de gamle fra G&MP, fx Strathisla 40år, og den første 1956 Glen Grant, jeg købte.
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Karl Ejner har ret i at det er irriterende, men jeg har ikke oplevet at whiskyen har taget skade duft og smagsmæssigt. Selvfølgelig svært at vurderer på SMWS 58 da jeg ikke havde smagt den før men Laphroaig smagte som den plejede.
Jeg omhældte begge flasker på 10 cl. smapleflasker igennem et lille dørslag, sådan et man bruger til at drysse kakaopulver på en tiramisu, og fjernede herved de fleste småstumper af kork.
-Pragmatisk tilgang til whisky-
www.whitato.dk
//Michael
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Whiskynyderen
- Offline
- Elite Member
Ved tidligere diskussioner er der jo ret mange der tilkendegiver at de anser kork for at det mest rigtige og især lyden når man åbner og lukker flasken er en dejlig ting.
Steffen
Ha, ha den er go', men ja det er en dejlig lyd - Ralfy gør også lidt ud af det i sine reviews.
Jeg har for nylig åbnet en Karuizawa med en meget våd prop - Den ser faktisk lidt ulækker ud. Jeg har haft den stående uåbnet i ca. 1/2 år, men kender ikke forhistorien. Dog er den købt hos det tidligere QualityWorld, som formentlig også har haft den stående.
Om det er whiskydampene (60.7%) tvivler jeg nok på - Men hvem ved, man kan jo også høre forskel på powerkabler på hifi grej
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Hvis det ikke er, må det jo være de 39% vand, der fordamper!!Om det er whiskydampene (60.7%) tvivler jeg nok på
Hvordan vil du ellers forklare, at proppen bliver fugtig/våd inde i flasken? Vel at mærke, når den står op.
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Whiskynyderen
- Offline
- Elite Member
Hvis det ikke er, må det jo være de 39% vand, der fordamper!!
Hvordan vil du ellers forklare, at proppen bliver fugtig/våd inde i flasken? Vel at mærke, når den står op.
Jeg har ingen forklaring? Men hvis det nu er vandet, vil fænomenet så ikke være mere almindeligt i flasker, der er nedvandet til 40-43%?
Please Log på or Create an account to join the conversation.