Octomore

More
7 years 1 month ago #34285 by DanielChristensen
Octomore was created by DanielChristensen
Hej med jer

Ved I hvor i processen Bruichladdich måler PPM på deres Octomore?

Og er der nogen der ved hvor længe kornet ryges? (ved godt der er forskellige PPM levels og det derfor vil være forskelligt).

På forhånd tak :-)

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #34286 by Peteys
Replied by Peteys on topic Octomore
Man måler normalt ppm i kornet inden det bliver mæsket.
Under destillering sker der typisk en halvering af ppm
Og der sker ca en halvering igen ved 10års fadlagring

Mvh Peter

Den bedste dram er den næste dram!

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #34287 by DanielChristensen
Replied by DanielChristensen on topic Octomore
Men ved du hvornår den måles ved Octomore?
Regner bestemt også med at det er ved maltningen da man vil ramme så højt som muligt, men kan ikke rigtig finde noget info omkring det.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago - 7 years 1 month ago #34289 by jones
Replied by jones on topic Octomore
Rygning er typisk 10-20 timer, afhængig af den anvendte byg og det ønskede resultat. Måling sker som nævnt i nymalet byg.

Rest ppm efter destillation er snarere 1/3.

Standard målemetoden i whiskyindustrien hedder colorimetry.

Ved den allerførste Octomore i 2002 snød Bruichladdich bevidst ved at bruge en anden målemetode, High Performance Liquid Chromatography, som konsekvent giver højere tal.

Man bestilte byg med mindst 50 ppm (colorimetry). Den leverede byg holdt faktisk 68,2 ppm.

Men HPLC måling gav et resultat på 80,2 ppm, som kunne retfærdiggør navnet Octomore.

2002 nydestillat målte 29,6 ppm (colorimetry).

Ved Octomore 2003, bestilte man byg på 80 ppm (colorimetry) og den leverede byg holdt 129 ppm.

Ved HPLC måling kunne man prale med hele 300,5 ppm!

2003 nydestillat målte 46,4 ppm (colorimetry).
Last edit: 7 years 1 month ago by jones.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #34290 by DanielChristensen
Replied by DanielChristensen on topic Octomore
Tak for svar. Regnede også med at det var ved maltningen man målte. Det er dog ikke alle der måler der ;-)

Så vidt jeg ved blev malten til Octomore 1.1 røget i en hel uge, så tænker det må være endnu længere i de nyere, eller der er brugt en anden kornsort. Nogle bud?

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago - 7 years 1 month ago #34291 by jones
Replied by jones on topic Octomore
En hel uge til tørring lyder temmelig usandsynligt.

1 hel uge må omfatte hele maltingprocessen, fra kornet lægges til spiring i vandbad og frem til det er helt tørt.

Udover eventuel tilførelse af røg, er hovedformålet med tørring at bringe vandindholdet i kornet nede på 5%. Det må ikke ristes tørrere end det.

Det tager ikke mere end 20-30 timer i alt, uanset fordeling mellem tørv og damp.
Last edit: 7 years 1 month ago by jones.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #34292 by DanielChristensen
Replied by DanielChristensen on topic Octomore
Er enig i dine betragtninger, og det er også derfor jeg spørger ind til om der er nogle der ved noget specifikt omkring Octomore... For Jim McEwan sagde om tilblivelsen af den første Octomore:

"Situation was this, Port Charlotte was very good so I spoke to the malster and said: Try and smoke the malted barley, the germinated barley for longer. Don´t give it much heat, just smoke it for a week and see was happens. So he did, and the result was 131 PPM."

Så det er ikke hele processen, men kun rygningen der tager en hel uge :-)

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #34294 by Macdeffe
Replied by Macdeffe on topic Octomore
Lige inden misinformationen løber helt amok

Det maltede byg "ristes" ikke, men varmes med varm luft, der faktisk ikke er så varmt igen. Jeg vil heller ikke kalde det damp versus tørv, det er enten varme med, eller uden tørverøg. Da tørv indeholder forholdvis meget fugt er der faktisk mere vanddamp i tørverøg end i normal varm luft produceret af andre brændsler. Jeg vil dog ikke kalde nogen a f delene for damp.

Det er altså simpelthen varm luft og luften varmes med de fleste former for brændstof som er gængs. Koks, kul, olie, naturgas. Men det er når man brænder tørv at den røgede smag (via phenoler) kan tilføres byggen. Det foregår, de steder jeg har set, ved at drysse tørv ovenpå kul eller koks i den mængde man finder passende. Da phenoler bedst reagerer med malten ved en bestem fugtighedsgrad så er tørven mest effektiv hen mod starten af tørringen. Umiddelbart ville jeg øge tørvemængden i det interval end ryge over end længere periode for at opnå en højere ppm værdi, men begge dele vil selvfølgelig øge ppm værdien

Steffen

Self-Styled Whisky Connoisseur

danishwhiskyblog.blogspot.com/
The following user(s) said Thank You: Peteys

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
7 years 1 month ago #34301 by MacNiels
Replied by MacNiels on topic Octomore
Det har godt nok ikke noget med spørgsmålet at gøre, men...

Phenoler er en målbar komponent, men ikke nødvendigvis noget vi mennesker kan opfange.
Så der kan sagtens måles 267 ppm i nymaltet byg, men kun få af phenolerne er nogen vi kan opfange i duft og smag.

Niels Ladefoged
Whiskynyt.dk

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.217 seconds