Isle of Jura
Jeg og en af mine venner har uafhængig af hinanden haft den samme "spøjse" oplevelse med en flaske "Isle of Jura" 10 års whisky.
Ved åbningen af flasken havde den ophældte dram en dårlig duft og smag, som gjorde at proppen blev sat på igen og flasken stillet væk.
Ved en ny smagning ca. en måned senere smagte whiskyen helt anderledes, ikke en stor whisky, men absolut drikkelig.
At det kunne ske med en enkelt flaske ville være en tilfældig hændelse, men med 2 flasker købt uafhængigt af hinanden ser mærkeligt ud.
Jeg var for 2 uger siden til en smagning hvor der indgik en "Isle of Jura" 16 års whisky. Ved mit bord var der enighed om at den duftede af gummi og sure sokker, ligesom en gammel gymnastiksko. Desværre var smagen ikke meget bedre, så det meste blev hældt i blandekarret.
Er der andre der har oplevet noget lignende med "Isle of Jura" whisky?
Mvh Torben
Please Log på or Create an account to join the conversation.
En av de mest seriøse norske spiritusimportørene har sagt:
"Litt luft i flasken (etter å ha smakt et par-fem glass) gjør ofte underverk i løpet av et par uker, men selvsagt med korken på."
Arve M Lervik
Norsk MaltWhisky Lag
www.nmwl.no
> Quidquid latine dictum sit altum viditur <
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Den første dram fra en helt nyåbnet flaske er sjældent nær så god som når jeg vender tilbage til flsken efter et stykke tid
Så der er vel noget om snakken
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Er klar over at der selvfølgelig er specielle situationer, men hvad er Jeres mening om dette.
Vil lige sige jeg synes vildt godt om dette forum og læser og læser og nu er jeg snart træt i mine øjne.
Synes det er vildt fedt med et forum hvor i fortæller om hvor der er tilbud på flasker... Det glæder jeg mig meget til at følge med i.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Med mørkt mener jeg, at flasken ikke unødigt udsættes for sollys. Opbevar den gerne i kasse/rør og/eller i et lukket skab.
Uåbnet er straks en anden sag, og der er mange meninger om holdbarheden. En tommelfingerregel er op til et år, men nogle kan holde længere. En anden tommelfingerregel er, at når indholdet kommer under halv fuld, så bør whiskyen konsumeres indenfor et halvt år.
Med hensyn til nyåbnede flasker, så har jeg samme erfaring som de øvrige. Den første dram kan godt være lidt skarp, så det er en god ide at give den lidt tid.
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Har desværre selv lige nu alt for mange åbne flasker ca. en 12 stykker (må hellere invitere whisky vennerne snart).
Men her fredag aften fik jeg dog sammen med min gode ven Torben gjordt kål på min Balvenie 25 års. og se den har været åbnet i ca. et ½ år, det synes jeg ikke den var blevet ringere af. Nej faktisk var sødmen/fylden meget mere intens end jeg tidligere har syntes, klart til den bedre side!
Har lige for en ½ time siden skænket et godt glas Mortlach 14 års 43% aftappet af Krüger's, den tog jeg hul på sidste weekend, hvor jeg i første omgang syntes den var meget tør, næsten snerpende i smagen, bitteragtig mørk chokolade lidt skuffende.
Men lige her og nu en uge efter er sødmen sherrytonerne meget mere udprægede, ja jeg er igang med det 3 glas fordi oplevelsen nu er meget mere intens og dejlig end i forhold til da jeg åbnede flasken.
Åbenbart det samme som Mcdeffe også har oplevet.
Overordnet har jeg endnu ikke haft en flaske der har været åbnet i længere tid, som jeg synes der er blevet dårligere.
Slainte uldall7000
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg har dog oplevet at når niveauet kommer langt ned i flasken (under en fjerdedel) kan whisky blive flad eller vandet i oplevelsen. Så bundsjatter er ikke noget jeg samler på. De fylder også meget på hylden i forhold til den mængde whisky de indeholder
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Forudsat at den opbevares mørkt og stående, endelig ikke liggende da alkoholen æder kork.
Med mørkt mener jeg, at flasken ikke unødigt udsættes for sollys. Opbevar den gerne i kasse/rør og/eller i et lukket skab.
Enig - men må jeg tilføje - uden de store temparaturudsving.
Det er vel lidt ligesom vin - bare at de ikke må ligge ned..??
Min erfaring er, at sherrylagrede og flasker hvor der er tilsat karamel (dem har jeg heldigvis ikke flere af ) bliver hurtigere flade, bitter og udvandede. De skal i hvert fald ikke stå meget mere end et halvt år når de er under halvfulde - men det kan selvfølgeligt variere.
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Har likevel ett par tips som vi har lansert:
En pub tipset meg om å vakumpumpe halvfulle whiskyflasker på samme måte som man gjør med åpnede vinflasker. Da fjernes den gjenværende luften i flasken og problemet med slanter og halve flasker forsvinner. Vi har ikke noen vitenskapelige tester som beviser at dette fungerer, men det høres veldig godt ut i teorien!
Jeg vet det er mange som bruker 35 cl og 20 cl flasker som slantene helles over på for å begrense luftmengden i flasken. Det er uvisst hvor stor betydning whiskyens eksponering for luft i det den helles fra flaske til flaske, har for resultatet. Men vi tror i hvert fall det fungerer.
mvh Lars Helge
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Var der ikke noget med du ville lave et forsøg med, at komme glaskugle i de halvtomme flasker :
Frank
Please Log på or Create an account to join the conversation.
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg har også købt nogle glaskugler, men de viste sig at være for store så jeg er heller ikke nået videre med det forsøg, som jeg ellers forventer mig meget af. One of these days...
Mange hilsener,
Jakob/Qualityworld
Please Log på or Create an account to join the conversation.
www.whiskyauction.com/H/Flaschen/homepage_e.htm
Har ikke forsøgt, en flaske med og en uden, men teoretisk set burde det da virke...
Lading
> Lading <
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- henrikslaug
- Offline
- Premium Member
- Posts: 113
- Thank you received: 0
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg styrer generelt HELT udenom I.O.J.Isle of Jura 10yo.... Bliver dog aldrig min favorit...
Jeg har aldrig smagt en I.O.J jeg kunne li'. - uanset alder og aftapper
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
"Nej" sagde hun, "men den lugter ligesom dine underbukser, når du kom hjem efter en uges øvelse dengang du var i flyvevåbnet".
Se det var jo i sandhed en bemærkning, som var svær at gi' igen på. Så tror da pokker Isle of Jura ikke tælles blandt mine favoritter.
Mvh
Niels
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Nogle uafhængige aftapninger viser at man godt kan lave god whisky på en næste øde ø. Blackadders Raw Cask Jura er et eksempel.
Vi besøgte Jura i september og det var en fin oplevelse, som jeg gerne gentager - næste gang med en overnatning. De har en kæmpe produktion, men har også plads til andet. Manageren viste os en del fade lageret på Matusalem Rom fade. Derudover åbnede han en Jura lavet specielt til Jura Festivallen. (da bliver øens indbyggertal mere end fordoblet - der kommer hele 200 gæster) Helt forrygende whisky - Man havde brugt en del forskellige fade og lavet en flot peated malt.
De havde ikke ret mange flasker tilbage men det lykkedes os da at vride en kasse med 6 fl.ud af dem. Nu er den så helt udsolgt. Den flaske jeg nu har i mit barskab er ikke åben endnu, men jeg glæder mig og den rangerer rigtig rigtig højt hos mig.
Claus - FC Vin
Please Log på or Create an account to join the conversation.
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg har også smagt flere gode SMWS aftapninger, men generelt er deres standardaftapninger ikke lige min kop te
Ja, ok - var der ikke noget med en ung, 5-år gammel I.O.J fra SMWS - den var drikbar
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Vi fik da også et par over middel Jura'er til "Islands"-smagningen i Brabrand i juni. Tre af dem scorede 4 i min bog: Cadenhead's 13års, 1988 Romfinished, og endelig den 5års kraftigt røgede fra TWE. MMcD 13års og "1984" 18års fik 3 ½.
Selv ekstranummeret "Superstition" er da en udmærket malt.
Så Claus har ret - lad os give dem en chance for at vise, at de kan lave andet end den "kedelige" 10års.
Men igen - smag og behag....
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Anmeldelse af Ruben: www.whiskynotes.be/2012/jura/jur ... a-konthor/
Shop: www.dailydram.de/shpSR.php?A=230&p1=314
Aftappet af folkene bag The Whisky Fair Limburg (The Whisky Agency, Daily Dram osv.)
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.