Scotch Malt Whisky Society besøg

More
20 years 6 months ago #578 by jones
Akademi-rejse tur-noter 1

Besøg på Scotch Malt Whisky Society

Turen indledes lige på og hårdt søndag den 14. få timer efter landing med cask strength single cask smagning på Scotch Malt Whisky Society i de smukke gamle lokaler The Vaults, der påstås at være Skotlands ældste kommercielle bygning.

Vores vært, Mark Watt, er i gang med sin allerførste arbejdsdag hos SMWS, hvortil han er blevet headhunted fra Royal Mile Whisky butikken.

Han beretter om SMWS’ lidt tilfældige start først i 80’erne da Philip Hills (bedst kendt som forfatter til bogen Appreciating Whisky) var på landet hos nogle venner som havde købt en tønde whisky på det lokale destilleri.

Smagen var nærmest en religiøs oplevelse og helt anderledes end alle de koldfiltrerede, karameliserede, fortyndede standardwhiskyer som man kendte dengang. Hills tog en flaske med til Edinburgh hvor vennerne delte hans begejstring i en sådan grad at de besluttede sig for at købe en tønde sammen.

Interessen var stor og Hills stiftede SMWS i 1983 for at dække behovet for ufiltreret, cask strength, single cask whisky med klub-lokaler idag i Edinburgh og London og filialer i 9 andre lande. Der er kun adgang for medlemmer og deres gæster, ligesom de ca. 200 årlige fadaftapninger kun tilbydes (officielt i hvert fald) til medlemmerne.

På turen så vi dog enkelte SMWS flasker i butikker og i baren på Donavourd House Hotel.

Få destillerier har undsluppet SMWS i årenes løb. Efter eget udsagn, har de lavet aftapninger fra alle på nær: Kininvie, Isle of Arran, Glengoyne, Glenmorangie og Speyside. Hertil kommer lidt irsk og japansk, ialt 118 destillerier indtil videre.

Som en betingelse for at få tønderne, må SMWS ikke oplyse navnene på destillerierne. De benytter i stedet et nummersystem som f.eks. 3.80, hvor tallet før punktum er koden for destilleriet og tallet efter punktum angiver hvor mange fade de har aftappet fra det pågældende destilleri.

Interesserede kan få den komplette liste med destillerikoder ved at maile direkte til undertegnede.

Vi blev budt på 4 genstande:

Rosebank 13 år 59,7%

Isle of Jura 18 år, 59%

Bowmore 13 år, 55,6%

Benrinnes 28 år, 52,9%

Eneste skuffelse ved dette besøg var vel da vi opdagede at deres restaurant ikke har åbent søndag aften.

Al Jones

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.123 seconds