Bourbon Smagning

More
13 years 10 months ago #1390 by MacLars
Bourbon Smagning was created by MacLars
Jeg havde den fornøjelse at være deltager i en Bourbon-smagning i aftes hos Vinspecialisten Viby.

Det var interessant at smage bourbon i stor stil.

Programmet var som flg.:

McAfee's Benchmark Kentycky Straight Bourbon 40%
W.L.Weller Special Reserve 7 år Kentycky Straight Bourbon, 45 %
Ancient Ancient Age (Triple A) 10 år sour Mash Kentucky Straight Bourbon 40 %
Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon 17 år 45 %
<pause>
Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey 45 %
Blantons Single Barrel Original Kentucky Straight Bourbon 46,5 %
Blantons Single Barrel Proof Kentucky Straight Bourbon 67,15 %
Pappy van Winkle's Family Reserve Bourbon 20 år 45,2 %


Jeg havde store vanskeligheder ved at finde forskelle i duften - en meget kompakt duft af, ja, bourbon var sådan ca. det jeg fik ud af det, enkelte dog med et anstrøg af frugt, men slet ikke samme karakteristiske forskelle i duft som jeg oplever på skotsk.

"Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon 17 år 45 %" som er et enkelt-fads-aftapning var min personlige favorit, smagte fremragende, duften var dog ikke overbevisende (men med erfaring i bourbon lærer man nok at skælne mellem dens duftspekter...)

Mange andre synes dog at "Blantons Single Barrel Proof Kentucky Straight Bourbon 67,15 %" var særligt interessant - det var bestemt ikke min mening, jeg blev fuldstændig lammet i munden af den stærke spiritus - vil nærmest mene at en tandlæge med det ondeste bor kunne have udført hvad som helst uden jeg kunne mærke det!

Det interessante her er at alle bourbons når de bliver lagt på fad max må være 62.5%...men den er aftappet ved 67.15%. Det havde formentlig noget at gøre med at vand-molekylet er mindre end alkohol-molekylet, og derfor nemmere kunne slippe ud igennem træet ved de store temperatur-svingninger man ser i Kentucky. Dette synes jeg aldrig jeg har hørt om hos skotske whisky. Nogen der er klogere?

Men alt i alt en spændende aften med masser af nye informationer om bourbon og de meget anderledes produktionsforhold/metoder i fht. den skotske metode.

MacLars

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
13 years 10 months ago #1416 by Benny
Replied by Benny on topic Bourbon Smagning
Hej MacLars !

Du har helt ret !
Det er et fænomen der kun ses hos Amerikansk whiskey - alc. styrken går op under lagring!

Jeg har selv undret mig over dette, og spurgte derfor Jim Murray, hvordan det kan lade sig gøre.
Han kom selvfølgelig med en lang smøre, og essencen af denne var:
molekylestrukturen i træet, og den varme der nu er i Kentucky, tillader det fordampede vand at passere, men ikke den fordampede alkohol.
Derfor stiger alkoholstyrken nogle gange under lagring af Amerikansk Whiskey!

Så kunne man argumentere med at alkohol fordamper ved en lavere temp. en vand, men det er altså træet det kommer an på!

Det er ikke en gylden regel, men snarere et fænomen, der opstår under de rette betingelser.
Nogle amerikanske whiskies med fadstyrke ligger nemlig langt lavere i styrke eks. Wild Turkey - Rare Breed alc. 54,2%.

Der findes dog nogle stykker med den, for bourbon meget høje alc. %, eksempelvis: Blantons single barrel proof ca. 65-67%, George T. Stagg 68,8% (meget sjælden-men fantastisk whiskey) og desuden nogle aftapning fra Cadenhead ( ja rigtigt nok ) fra henholdsvis Frankfort ( Buffalo Trace ) og Heaven Hill.

Når du nu ikke synes at Blantons barrel proof var noget for dig, bliver jeg lidt nærvøs for om du nu også har haft tid nok til at varme den ordentligt op osv.

Håber det hjalp med denne smøre !

mvh.
Benny

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.062 seconds