- Posts: 2
- Thank you received: 0
Whisky - Tilføjet smag efter destillation.
- WhiskyTempted
- Topic Author
- Offline
- New Member
-
En kammerat og jeg er ved at prøve at lave en lille whisky selv. Vi har fin spritten og Eg, men vi kom til at tænke på hvordan man ellers tilføjer smag? Jeg har undersøgt det på nettet men kan ikke finde et rigtigt svar. Nogen her inde der kan komme os til hjælp?
Tak på forhånd!
Stefan
Please Log på or Create an account to join the conversation.
I princippet kan du nøjes med at hælde din finsprit på den rene eg.
Det svarer til når du ser whisky med navne som "new wood" osv.
Bourbon er jo lavet på samme måde, da det er et krav at spritten kommer på ren eg.
Hvis du vil tilføje smag, vil jeg anbefale dig at hælde rom, sherry, portvin eller hvad du nu foretrækker på dit eg først. Lad det trække tilpas længe, så det trækker godt ind i træet. Efterfølgende kan du så tømme dit fad, eller hvad du har, for overskydende væske, og derefter hælde din sprit på.
Hvis det er et meget lille fad du har, så vil det hurtigt smitte af på dit resultat, så hold øje med det.
Og endelig vil jeg anbefale dig at bruge nogen ordentlige råmaterialer. Hvis du hælder dårlig sherry på fadet, så får du også et dårligt produkt.
Håber du kunne bruge det til noget.
/Thomas
Please Log på or Create an account to join the conversation.
"Whisky" er meget stramt defineret i Europa.
Der må kun brygges og destilleres på byg, så jeres finsprit er sandsynlgvis allerede diskvalificeret.
Det eneste der må tilføjes er karamelfarvestof E150.
Ellers tillades kun at rester fra fadets tidligere indhold siver fra træet og ud i væsken som Thomas beskriver.
I kan sikkert lave et eller andet drikkeligt spirikum, men det bliver aldrig whisky.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Det bliver aldrig whisky, omend det ikke er begrænset til at være lavet på byg

Whisky kan også fremstilles af en wash gæret på eksempelvis byg, hvede, majs eller rug.
/Thomas
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Og vandDet eneste der må tilføjes er karamelfarvestof E150.

"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Whisky kan også fremstilles af en wash gæret på eksempelvis byg, hvede, majs eller rug.
/Thomas
Whisk(e)y
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- WhiskyTempted
- Topic Author
- Offline
- New Member
-
- Posts: 2
- Thank you received: 0
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Ja, og skotsk grain whisky
Whisky kan også fremstilles af en wash gæret på eksempelvis byg, hvede, majs eller rug.
/Thomas
Whisk(e)y
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke

Please Log på or Create an account to join the conversation.
Nogle whiskykatagorier har så en definition der påbyder visse mængder af bestemte kornsorter
Malt Whisky (I hvert fald skotsk) 100% byg
Skotsk Whisky (skal indeholder byg)
Bourbon (mindst 51& majs)
Amerikansk rye (mindst 51% rug)
Der findes whisky, der teknisk set ikke er whisky, f.eks boghvede whisky
Jeg har set whisky lavet af eller med ris, havre, sorghum, millet, quinoa mm.
En af grundene til at byg er populært er at det er nemmest at processere og indeholder masser af enzymer til at nedbryde stivelsen i kornet
Steffen
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg kan ikke lide at I bruger ordet "fin spritten". Hvis det er det jeg forstår ved finsprit, så kommer det aldrig til at have noget med whisky at gøre.
Måske misforstår jeg jer. Men hvis I tror at smagen alene tilføres efter destilleringen tager I fejl. Smagen i whiskyen kommer både fra malt destillatet OG indflydelsen fra træfade. Selvom træfadene har enorm betydning for whiskyens smag, så er det netop kombinationen der giver resultatet.
Hvis I derimod har destilleret det selv, så gælder de ovenstående kommentarer omkring kornindhold.
Jeg vil så tilføje at malt whisky skal være 100% maltet (spiret) byg.
Det gælder i øvrigt at Bourbon højst må have 80% majs. Ellers skal det vist kaldes Corn Whiskey.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Citat - Bourbon.com: "A common misperception that even many in the industry are confused about. Bourbon can consist of 100% corn, with the only parameter being that it must contain at least 51%. There is no upper limit. Some people will tell you that after 80% corn, the resulting spirit is refered to as "Corn Whiskey." Not so."Det gælder i øvrigt at Bourbon højst må have 80% majs. Ellers skal det vist kaldes Corn Whiskey.
100% Corn Bourbon
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Der kan man bare se. Det er jo det herlige ved denne hobby. Man kan altid blive lidt klogere.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
"Corn Whisky" is produced at not exceeding 160° proof from
a fermented mash of not less than 80
percent corn grain, and if stored in oak
containers stored at not more than 125°
proof in used or uncharred new oak
containers and not subjected in any
manner to treatment with charred
wood; and also includes mixtures of
such whisky.
En bourbon med en mashbill med over 80% majs, er altså IKKE en corn whisky, da bourbon SKAL ligges på charred new oak ifølge reglerne for bourbon
Steffen
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg vil så tilføje at malt whisky skal være 100% maltet (spiret) byg.
Ikke i USA. Her er definitionen på malt whisky helt i tråd med definitionen på bourbon og rye (og "wheat whisky" og "rye malt whisky" for den sags skyld): dvs en mash bill med mindst 50% af den pågældende type af korn
Der står dog også at "Scotch Whisky" skal overholde reglerne for de i Storbrittanien gældende regler for "Scotch whisky", dvs at single malt scotch også i USA skal være 100% maltet byg
Steffen
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.