Kommentar: Introduktion af Ardbeg 1996
Slainthe
DANSK MALTWHISKY AKADEMI
Flemming
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Den skulle ganske rigtigt være kraftigt røget, selvom den er fra Allied perioden. Op gennem 90'erne indtil '97, hvor Glenmorangie tog over, fyrede de op i kedlerne en gang imellem. Rygtet vil vide, at forarbejdet blev udført på Laphroaig, og kun selve destilationen foregik på Ardbeg.
Det lyder egentlig logisk nok, idet de så slap for en del rengøring af udstyret.
MacLars
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Nej - de var vel nærmest i mølpose, eller hvad man nu kalder det, når de engang imellem destillerer for at holde udstyret kørende, samt at opfylde kontrakter med blendere.Øhhhh - har jeg misforstået noget - eller var Ardbeg ikke lukket på daværende tidspunkt??? Hvis jeg må komme med et gæt, et det en 1986 og ikke 1996? Har jeg ret???
I 1986 tror jeg slet ikke, der blev produceret noget Ardbeg. Der findes i al fald ikke meget fra dette årti.
Men fra starten '90'erne er der en del, bl.a. det der indgår i TEN og Uigedail. Men altså stadig lavet under Allied's ejerskab.
Der findes i øvrigt en del SOS aftapninger, jeg har da en '91, som jeg købte hos Juul på messen i Kolding 2003. Og Stig har jo et par andre årgange med på hans Ardbeg vs. Islay smagninger.
Jeg kan i øvrigt anbefale at læse om Ardbeg på www.spiritofislay.net/
Gordon er Ardbeg-fan(atiker) hvis nogen skulle være i tvivl
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Fra 1997 af de nye ejere.
Der findes aft. fra G&M enten SOS el. Connoisseurs Choice fra 1990 til og med 1996, dog har jeg ikke set nogen fra 1992?
Men fra 1992 findes bl.a. aft. fra D. Lang og andre.
Den første aft. fra 1980 er Kildalton, så er der total pause til 1988 hvor der findes special aft. til bl.a. det Italienske marked ligeledes også fra 1989.
Det vil sige at fra 1981 til 1987 er der ingen produktion, men alle andre år er repræsenteret indtil 1998 med den sidste Very Young aft.
Slainte uldall7000
Please Log på or Create an account to join the conversation.
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Men jeg kan tage fejl - Stig må være den nærmeste til at kommentere....
Slainthe
Flemming
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Det kan jo være det pibler ud af dem. Det kan også være der bare fordamper mere en det normale "angels share"
Påvirker det kvaliteten ?. Det kan jo være det giver en bedre whisky ?
Selvfølgelig aftapper man disse fade eller hælder dem om. Der er jo ingen der har interesse i at det hele foramper. Pånær afdøde Skotter
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Og ja det er en single cask aftappet ved fadstyrke, uden farve og uden koldfiltrering. Det sidste kan man tydeligt se, da whiskien her i det danske forår er meget grumset.
Mht. alkoholstyrken, så har det også undret mig, at den er så lav. Det kan naturligvis skyldes flere faktorer, men jeg tror ikke, at fadet har lækket, da der i alt er kommet 229 flasker svarende til 160 liter, dvs, at der er forsvundet 40 liter på ca. 9 år, hvilket vel ikke er urealistisk, men dog meget.
Stig
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Fra 1989 til Glenmorangie overtog i 1997, var der der kun delvist åbent, og den lejlighedsvise produktion var styret af Iain Henderson på Laphroaig.
På 'The Spirit Of Islay' websiden, der specielt fremhæver Ardbeg som det bedste Islay destilleri, er følgende vigtige årstal remset op:
1973: Ardbeg Distillery Trust formed by DCL and Hiram Walker.
1974: The best ever spirit (so Far !) rolls out of the stills.
1977: Hiram Walker take over control of the distillery. The maltings are closed down.
1982: The decision is made to mothball the Distillery.
1989: Allied Distillers re-open Ardbeg on a part time basis, with Iain Henderson of Laphroaig becoming Caretaker Manager.
1997 February: Glenmorangie buys Ardbeg and goes about rebuilding the place.
1997 June 25th: First spirit after re-building rolls off the stills.
1999: New mashtun installed.
2001: The 50yo spirit still replaced.
2003: Production hits 12 hours / 6 days a week.
Apropos den lave abv og lavere indhold end "normalt", så har jeg søgt forgæves på Bladnoch's forum efter et indlæg fra Raymond, hvor han lister indhold og abv for en hel "pakke" af fade, han har købt op. Der var, så vidt jeg husker, store udsving fadene imellem.
Jeg er sikker på, at jeg har set det der, og kan også finde en opfølgning, men altså ikke selve indlægget.
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
At alkoholprocenten er lav kan skyldes flere faktorer, og er absolut ikke et udtryk for en dårlig kvalitet. En åbenlys årsag kunne jo være, at den var lagt på fad ved lavere alkoholstyrke end normalt - en anden kunen være, at fadets porrer var "for åbne" - og dermed tillader mere fordampning - en 3. kunne være temperaturen på lageret osv
Slainthe
DANSK MALTWHISKY AKADEMI
Flemming
Please Log på or Create an account to join the conversation.
OK - jeg tog fejl. Jeg havde bare ikke forestillet mig, at det nedrivningsdømte Atdbed vi så på sommeren 1997 få måneder tidligere kunne have produceret - og ikke mindst opfyldt kravene til sundhedsmyndighederne.....
Flemming
Nu er denne destilleret en del måneder inden nemlig 11. april 1996.
Stig
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Han opremser en hel masse tal for indhold i liter, omregnet til ola (original liter alcohol dvs liter ved 100%), og abv.
Billedet her er tydeligt, de tønder med mindst "fordampning" har også højest abv, og vica versa. Men da der kun er 20 tønder her, kan der jo være andre forhold, der har spillet ind ved denne Ardbeg '96.
Hvorom alting er, tror jeg I andre har ret i, at det ikke behøver være udtrk for dårligere kvalitet.
Det kunne være sjovt at høre fra nogen, der smager den i butikken ved "åben malt" i morgen.
Ellers smager vi den jo på mandag ved Gordon & MacPhails smagningen
Er der andre fra jylland, der skal over til Stig?
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
I anden tråd læste jeg du var på besøg hos Stig i Kbh.
Hvordan smagte Ardbeg 1996 sos aft.?
Af Stig's pressemeddelelse kunne man jo godt få det indtryk at det var en OA aft.
(har købt af Ardbeg).
Slainte uldall
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Den smagte fremragende, og var efter min mening den bedste på smagningen, skarpt forfulgt af Clynelish fra G&MP's Cask Strength Serie.Hvordan smagte Ardbeg 1996 sos aft.?
Mine noter:
Duft: Kraftig tørv og røg
Smag: Tørv, røg, krydderi
Eftersmag: Middellang, meget behagelig.
Den lave abv er en stor fordel, idet den er meget drikkevenlig, og behøver slet ikke vand, som CS normalt skal have for at dæmpe det sprittede.
Vi spurgte Derek Hancock, som stod for smagningen, om han havde en forklaring på den lave abv. Det havde han nu ikke, det er blot et af "lunerne" ved lagring.
Han har nu ikke købt den af Ardbeg direkte, men af Gordon&MacPhail, som har aftappet den ekslusivt for Scotspain under navnet "Speymalt Whisky Dist. Ltd" (i Spirit of Scotland serien)Af Stig's pressemeddelelse kunne man jo godt få det indtryk at det var en OA aft.
(har købt af Ardbeg).
Jeg købte to flasker, den ene til mig selv. Den anden skal eksporteres til Skotland :shock: , eller rettere lige syd for "The Borders". Gordon (Ardbegordon, som han kalder sig) bestilte én under sidste onsdags "Spirit of Islay" chat. Han er meget stor Ardbegfan, og øjnede her en chance for at få en udgave, som jo af god grund ikke kan købes derovre
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Det tænkte jeg nok, jeg mener ikke at have smagt en dårlig Ardbeg fra G&M's SOS udgaver endnu, tværtimod.Den smagte fremragende, og var efter min mening den bedste på smagningen, skarpt forfulgt af Clynelish fra
Må se om jeg kommer i nærheden af Scotspain en dag.
Slainte uldall
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Du kunne jo melde dig til smagningen i Århus d. 1. april: Ardbeg vs Sydøst Islay.Må se om jeg kommer i nærheden af Scotspain en dag
Der er omtalte '96 SOS med, så der er lejlighed til at smage den. Det er lidt sløjt med tilmeldinger, så flere er helt sikkert velkomne.
Stig har sikkert også et par stykker med, han vil sælge
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Men mon ikke Stig finder på nogle flere smagninger i Århus senere, måske den Lowland der var for lidt tilslutning til tidligere el. måske en Caol Ila vertikal
Slainte uldall
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jo det må man da håbe. Lowland-smagningen er en god ide, hvis ellers vi jyder kunne tænke os at prøve noget andet end Islay. Jeg kunne i al fald godt, mener Lowland klart har noget at byde på, ikke som et alternativ, snarere som et suplement.Men mon ikke Stig finder på nogle flere smagninger i Århus senere, måske den Lowland der var for lidt tilslutning til tidligere el. måske en Caol Ila vertikal
En Caol Ila smagning evt. som CI vs. Syd-Islay ville også være oplagt.
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Et godt skud røg og tørv i næsen, uden at være voldsom (som udvikler sig måske henad lidt frugtagtig sødme?).
Smagen startede med lidt sødme, og gik over i noget sødlig røg/tørv.
Eftersmag var lang og blid, igen med let sødme.
Alt i alt en meget behagelig whisky, som slet ikke bider af sprit som (forholdsvis) unge whiskyer ellers kan finde på at gøre.
Jeg er godt nok glad for at jeg kom til at købe 2 flasker, sådan at jeg ikke lige løber tør med det samme
MacLars
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Knapt 49% i fadstyrke er det, der gør udslaget her, tror jeg
Tænk at vi kan få lov til at smage så ung en whisky uden spor af skarphed. Og det endda uden at det er nødvendigt at tilsætte vand
Hvad pokker, der er sket i dette fad, er en gåde; men det må da vist komme ind under kategorien mirakler, intet mindre
Gad vide om Stig kan holde på de 229 flasker ret længe
Måske skulle jeg have købt to til mig selv, mon Gordon tror på, at hans flaske på mystisk vis er blevet væk
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.